Search

Iskolai karácsony

Ma volt a gyógypedagógia iskolában karácsonyi ünnepség, ahová két gyerekem is jár. Kende első óta jár ide, négy éve és most másodikos. Igen, az elsőt is kétszer végezte és most a másodikat is másodszor. Én mégis örülök, hogy van ez a suli és ő fejlődik és egyre ügyesebb, hogy vannak olyan áldozatkész tanárok, akik nap, mint nap, embert próbáló fáradságos munkával, kevés pénzért, sok türelemmel és szeretettel foglalkoznak vele, hogy ő is közösségbe járhasson, hogy ő is gyerek lehessen.


Kíra második éve jár ide, előtte három másik, normál tantervű iskolával próbálkoztunk. Először egy kislétszámú magániskola, aztán egy normál általános, általam teljes munkaidőben alkalmazott gyógypedagógussal, aki Kíra árnyékszemélye volt és végül egy budapesti szegregált iskola. Se az integráció nem működött, se a szegregáció. De most úgy tűnik révbe ért. Ugyan több álmatlan éjszakámba került azt a döntést meghozni, hogy idehozom és mely által a jövő kockája el van vetve, hiszen ebből az intézményből már nem sok lehetőség nyílik később, mégis bebizonyosodott: ez volt a jó út. Kíra itt szárnyakat kapott és kitűnő tanuló, befogadták és elfogadták. A gyerekkora éveiben magtapasztalhatja, milyen érzés, sikeresnek lenni.


Amikor beteszem a lábam ebbe az iskolába, sok vegyes érzelem tódul fel bennem. Különösképpen így van ez, amikor ünnepség van. Egyszerre jut eszembe, néhány éve milyen boldog voltam, Kendének találtam kis városunkban egy iskolát, ahol jól érzi magát és ahol őt is elfogadják. Eszembe jut, hogy milyen fájdalommal hajtottam végül fejet Kíra sorsa előtt és irattam őt is ide. Eszembe jut az első, ugyanebben az aulában ünnepelt évnyitó, ahol egy középsúlyos értelmi fogyatékos, tündérien lelkes fiú annyit értett meg az egész műsorból, hogy ünnep van és a Himnusz kellős közepén vidáman állt ki középre, hogy hamisan, de annál hangosabban elénekelje a Boldog szülinapot. Eszembe jut, hogy sírtam én ekkor, hogy mekkora szerencsém van nekem, az én kisfiam nem ennyire sérült. Ebben az aulában néztem végig, ahogy egy másik súlyosan autista kisfiú, a tömegtől és hangzavartól, túl sok ingertől szenvedve egyre idegesebben verejtékezett, fülét befogva dülöngélt előre-hátra, míg végül egy tanár kikísérte és véget vetett kálváriájának. Eszembe jut, itt volt az is, egy korábbi karácsonyi műsor alkalmával, hogy Kende, aki mindig is rettegett a szerepléstől, zavarában rendetlenkedett, nem akárhogy, a maga eredeti autista-Tourette-es módján: hangosan, vokális tic-eket kurjantgatva, lábával dobbantgatva, káromkodva tűnt ki a nem akármilyen tömegből.


Még el sem kezdődött a mai ünnepség, de én már a könnyeimmel küszködök. Látom ezt a sok hátrányos helyzetű, sérült gyermeket (sokuknak az arcára is kiül a mássága), akik boldogan szerepelnek a várva várt eseményen. Látom az én harmadik, hagyományos fejlődésű fiamat, aki alig bírja ki nevetés nélkül, amint meglátja testvérei suta sorstársait. Látom ezeknek a gyerekeknek az előre megírt, nem túl fényesnek ígérkező jövőjét és próbálok mosolyogni, osztozni a pillanat örömében, amíg tart, amíg tart a rövid gyerekkor. Aztán fellép a fiam osztálya és megkönnyebbülve látom, hogy őt nem kényszerítik ugyanerre. Én, akit úgy neveltek, a teljesítmény fontos és számít, annak tudok örülni, hogy a fiamnak már nem kell teljesítenie, szenvednie. Ülhet a helyén, biztonságban. Aztán megjelenik a lányom a családias hat fős osztályával és énekelni kezd. Csupa vörös folt a kis arca az izgalomtól, napok óta alig alszik, annyira nehéz számára is a szereplés. De ő még megugorja, fellép a többiekkel együtt, túl tud lépni önmagán, én meg átérzem, mekkora dolog ez számára, és immár nem csak csordogálnak a könnyeim, hanem patakokban folynak, mert egyszerre ismerem fel, minden gyerekem esetében másnak tudok örülni, de leginkább annak, hogy ebben a maga módján ügyetlen kis társaságban mennyi szeretet és elfogadás van, itt révbe értek ők mindannyian.


251 views0 comments

Kapcsolat

Tel: +36202121111

© 2019 by Dóra Lohonyai. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now