Search

Hogyan veheti észre a szülő, hogy gyermeke érintett a spektrumzavarban ?

Mivel mi évekig hordtuk a gyerekeinket körbe körbe az ország legjobb szakembereihez és évekig nem kaptunk egyértelmű választ, hogy a gyerekek eltérő viselkedését, fejlődését mi okozhatja, úgy gondolom, többet kell kommunikálni az autizmusról, melyet elsősorban a szülő tud biztonsággal észrevenni (egy gyors háziorvosi vizsgálat alkalmával nem minden esetben mutatkozik meg és sajnos a gyerekorvosok sem ismerik még elég jól az autizmust). A következő esetek egyidőben történő előfordulása esetén érdemes gyanakodni, szakemberhez fordulni:

- ha a gyermeknél például nem alakul ki a funkcionális beszédhasználat és ennek kompenzálásában kifejezetten eszköztelen, pld. kívánsága jelzéseként leginkább a felnőtt kezét tudja húzni, eszközként mozgatni. Az én fiam pld 5 éves koráig csak azt mondogatta: „e-e”, de azt nagyon és folyamatosan. Ha véletlenül nem találtam el, mit is szeretett volna, agresszív dührohamban támadt rám.

Előfordulhat, hogy a szokásostól eltérő módon beszél, például visszhangozza, tartalom nélkül ismétli a szavakat, mondatokat, esetenként akár teljes dialógusokat a kedvenc filmjéből, meséjéből. Ilyen példa, amikor a gyermek a Kérsz vizet? Kérdésre azt válaszolja, hogy Kérsz vizet.

- Ugyancsak intő jel lehet, ha a gyermek a kortársaival nem játszik, vagy a szokásostól eltérő módon játszik. Például olyan játékokban tud csak részt venni, aminek nem bonyolult a szabálya, pl. kergetőzés, hancúrozás, de összetettebb játékoknál már tanácstalan. Az esetek nagy többségében az autista gyerekeknél nem alakul ki pl. a szerepjátékra való képesség. Különösen fontos észrevenni a gyakran ismétlődő (repetitív) tevékenységeket, ez egyfajta nagyon szegényes formája a játéknak. Ilyen lehet a dolgok sorba rakása, saját testének ütemes mozgatása, egy könyv újból és újból történő átlapozása, vagy különös érdeklődés pl. a számok iránt, autó kerekének hosszas pörgetése, de a lehetőségek végtelenek. Ezekben a tevékenységekben az autista gyermek kiszámíthatóságot, ezáltal biztonságot talál. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a jelek nem feltétlenül utalnak autizmusra, de ha egy gyermeknél több területen, tehát a kommunikáció, a kölcsönös társas helyzetek megértése és abban való részvétel és a rugalmas gondolkodás területén találkozunk hasonló nehézségekkel akkor, érdemes elgondolkodni szakértő felkeresésén.

Ha felmerül az autizmus gyanúja, akár a szülőkben, akár a gyermeket kísérő szakemberben, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, a helyzet tisztázása és a megfelelő fejlesztések kiválasztása érdekében. Különös tekintettel arra, hogy a diagnosztikus vizsgálat nem fárasztó, vagy megterhelő a gyermekre nézve, viszont segíthet abban, hogy az érintett állapotának megfelelő fejlesztésekhez jusson, intézménybe kerülhessen. Az idegrendszer 7-10 éves korig plasztikus, ami fejlesztést a gyerek addig nem kapott meg, azt már nem lehet pótolni. Viszont az időben megkapott fejlesztések által az autisták állapota nagyon sokat javítható. A tipikusabb eseteket már 1,5 éves korban ki lehet szűrni.

Itt szeretném elmondani, hogy a gyógypedagógusok, akik nap mint nap látnak autista gyerekeket és foglalkoznak velük, tapasztalatom szerint többet tudnak a témáról és nagyobb biztonsággal veszik észre azt! Nekünk először egy gyógypedagógus mondta, hogy két gyermekünk is autista és a hivatalos diagnózist csak évekkel később kaptuk meg, annak ellenére, hogy célzottan mentünk utána.

A diagnosztikus vizsgálatot autizmusban jártas szakemberekből (pl.: gyermekpszichiáter, gyógypedagógus) álló team végzi. A gyermeket játék közben veszik szemügyre, így mérik fel a képességeit és az esetleges erősségeket, elmaradásokat. Mindig része a vizsgálatnak a szülők bevonása is, tőlük is sokat kérdeznek a vizsgálók a gyermek eddigi életével, fejlődésével, szokásaival kapcsolatban. Érdemes a gyermek szociális viselkedését valamilyen módon megosztani a szakamberekkel, pld. felvételt készíteni az óvodai/iskolai viselkedésről, pedagógiai véleményt kérni, mert nálunk azért nem született sokáig diagnózis, mert a gyerekeim az én kíséretemben ill. felnőttek viszonylatában nem mutatták azokat a viselkedés beli furcsaságokat, amik a kortársakkal viszont szembetűnők.


#autizmus#autism#gyerek#kids#viselkedsezavar#figyelemzavar#adhd#

127 views0 comments

Kapcsolat

Tel: +36202121111

© 2019 by Dóra Lohonyai. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now